SC SEPSE SRL

Rm Valcea , Calea lui Traian, nr 183,bl 15

0770734391, 0350807808

Autorizatie ANRE 35/2021 pentru Montarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru īncălzire,

Autorizatie ANRE 36/2021 pentru Exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru īncălzire

_____________________________________________________

SC SEPSE SRL este singura firma din Rm Valcea autorizata pentru montarea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire.Experienta din 2005

 

https://portal.anre.ro/PublicLists/ListeEficienta/RepartitoarePJEF

____________________________________________

In vederea luarii unei decizii in cunostinta de cauza de catre asociatiile de proprietari va prezentam urmatoarea

 

Informare cu privire la contorizarea caldurii

 

 

Cadru legislativ:

-Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică:

Īn cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentați printr-un branșament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Repartizarea costurilor individuale se realizează īn baza metodologiei de repartizare a costurilor, elaborată și aprobată de A.N.R.E.

Montarea, īntreținerea și exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atāt pentru īncălzire, cāt și pentru apa caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de către autoritatea de reglementare competentă.

- Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică:

Īn imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică īn sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare pānă la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru īncălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decāt cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic īn care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de īncălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decāt cea de locuit, īn condiţiile īn care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de īncălzire.

OBS: blocurile vechi au prin proiect distributie verticala .Montarea contoarelor pentru energie termică la fiecare apartament nu este posibilă īnsă īn blocurile vechi deoarece sistemul de distribuție este pe verticală, iar pentru montarea unui contor trebuie schimbate toate țevile si traseele acestora ca in cazul instalarii centralelor de apartament și realizarea unui alt sistem de distribuție pe orizontală ceea ce nu este fezabil din punct de vedere tehnic si economic.

 

MONTAREA sistemelor de repartizare a caldurii

 

1. Autorizare: Montarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament utilizate ca repartitoare de costuri se poate realiza numai de persoane juridice autorizate de ANRE conform Ordin343/2010 ANRSC Art.1 alin(4) si Art.3 pct.21

 

2.Costurile de instalare:

-pentru distributia verticala (repartitoare) aproximativ 200lei/calorifer,

-pentru distributia orizontala(contor la usa utilizat ca repartitor de costuri) aproximativ 7000lei coloana generala de pe casa scarii (bloc cu 4 etaje) si 7-8000lei instalatia din apartament, la care se adauga costurile de proiectare ,autorizare.

 

3.Documentatie necesara :

In cazul in care blocul este cu distributie verticala si se doreste schimbarea in distributie orizontala sunt necesare:

-studiul de fezabilitate din care reiese ca aceasta solutie  de contorizare pe orizontala este fezabilă din punct de vedere tehnic si este eficientă din punctul de vedere al costurilor intocmit pentru condominiul respectiv in conformitate cu criteriile generale, metodologia și/sau procedurile aprobate prin hotărāre a consiliului local, la propunerea compartimentelor energetice din cadrul administratiei publice locale,in conformitate cu art.10 alin.(5) si (6)  din legea 121/2014 actualizata privind Eficienta energetica

-referatul tehnic de specialitate emis de furnizorul de energie termica CET Govora privind modificarea instalatiilor interioare conform art 37 alin(6) din legea 196/2018  

-Hotararea adunarii generale luate pe baza referatului tehnic cu votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației, asupra necesității și oportunității efectuării modificării conform art 37 alin(6) din legea 196/2018

-acordul tutor proprietarilor privind schimbarea destinatiei portiunii din partea comuna a casei scarii si transformarea acesteia din culoar de trecere in zona cu tevi care ar urma sa fie utilizate doar de unii dintre proprietari in conformitate cu Art.36 din Legea 196/2018 actualizata

- Hotărārea de atribuire īn folosință exclusivă a partilor comune proprietarilor care vor utiliza in mod exclusiv zonele din casa scarii pentru plasarea conductelor de alimentare cu caldura, in conformitate cu art43 alin(2) din Legea 196/2018 actualizata.

-proiect de executie

-autorizatia de construire necesara conform art 37 alin(6) din legea 196/2018

-contractul pentru instalarea sistemului de repartizare a energiei termice incheiat cu o firma autorizata ANRE conform Ordin343/2010 ANRSC Art.1 alin(4) si Art.3 pct.21

-contractul pentru exploatarea sistemului de repartizare a costurilor pentru incalzire incheiat cu o firma autorizata ANRE conform Ordin343/2010 ANRSC Art.1 alin(4) si Art.3 pct.21

-avand in vedere valoarea mare a acestei investitii sunt necesare  documentele suport care au stat in spatele desemnarii firmei pentru executia lucrarii (cele minim trei oferte ,etc)

 

In cazul in care blocul este cu distributie verticala si se doreste mentinerea distributiei verticale sunt necesare:

-acordul pentru montarea repartitoarelor de la un numar din proprietarii racordati la sistemul de incalzire centralizata din condominiu. Legile nu prevad un procent minim al apartamentelor cu repartitoare din numarul total de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire.

-contractul pentru instalarea sistemului de repartizare a energiei termice incheiat cu o firma autorizata ANRE conform Ordin343/2010 ANRSC Art.1 alin(4) si Art.3 pct.21

-contractul pentru exploatarea sistemului de repartizarea costurilor pentru incalzire incheiat cu o firma autorizata ANRE conform Ordin343/2010 ANRSC Art.1 alin(4) si Art.3 pct.21

 

4.Complexitatea montajului :

-in cazul distributiei orizontale este o lucrare ampla ,deranj in tot apartamentul, toate zidurile se perforeaza, durata mare, lucrari suplimentare de zidarie, zugraveli necesare.

-in cazul distributiei verticale montarea repartitoarelor pe calorifere este foarte simpla, cu deranj minim.

 

5.Design :

-in urma instalarii distributiei orizontale casa scarii va fi impinzita de tevi asemanator unei uzine .

-in cazul distributiei verticale se instaleaza doar robineti pentru reglarea caldurii si niste mici aparate cu design modern direct pe calorifere .

 

6.Siguranta condominiului  :

-montarea distributiei orizontale presupune perforarea planseelor dintre etaje ceea ce diminueaza rezistenta la cutremur .

- In cazul distributiei verticale perforarea planseelor nu este necesara.

 

7.Siguranta antiefractie:

-in cazul distributiei orizontale aparatul montat pe casa scarii poate fi demontat si furat cu usurinta de oricine are acces pe casa scarii. De asemenea informatiile privind consumul sau lipsa acestuia pot da indicii hotilor privind locuirea in apartament.

-in cazul distributiei verticale aparatele nu pot fi furate sau vizualizate de persoane care nu au acces in apartament.

 

8.Juridic :

- in cazul distributiei orizontale utilizarea partii comune reprezentata de caile de access (casa scarii) pentru instalarea tevilor de distributie se poate face doar in conditii reglementate de legea 196/2018

-in cazul distributiei verticale nu este necesara utilizarea partii comune 

 

9.Termene de garantie:

-pentru distributia orizontala aparatul are garantie de 24luni ,iar lucrarea aproximativ 12-24luni .

- pentru distributia verticala aparatele si lucrarea au garantie de 36luni.

 

EXPLOATAREA sistemelor de repartizare a caldurii

 

1.Autorizare:In ambele situatii exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire se face de catre persoane juridice autorizate de ANRE indiferent de sistemul de distributie.

2.Posibilitate calcul : In cazul distributiei orizontale ( contor la usa ) montarea aparatelor nu are efect si repartizarea caldurii nu se poate realiza din punct de vedere tehnic decit in momentul in care toate apartamentele au montate astfel de contoare. Deci daca doar o parte din apartamente instaleaza contoare de energie termica acestea nu pot fi luate in calcul in mod legal .

In cazul distributiei verticale montarea aparatelor are efect si calculul de repartizarea costurilor de incalzire se poate efectua si in situatia in care nu toti proprietarii de apartamente au montate inca aparatele.

3.Procedura calcul :In ambele situatii (distributie verticala sau orizontala)  caldura pentru fiecare apartament include o cota comuna si o cota individuala.

4. Procedura calcul : In ambele situatii se tine cont de anumiti factori privind pozitionarea fiecarei camere din apartament (de ex spre nord,sud,pe colt ,etaj ,etc) .

5. Procedura calcul : In ambele cazuri atat contoarele de energie termica instalate in condominii in cadrul distributiei orizontale ,cat si repartitoarele instalate pe calorifere in cadrul distributiei verticale sunt utilizate ca repartitoare de costuri , facturarea energiei termice de catre furnizor se va efectua in continuare doar in functie de contorul general de bloc.

6.Costuri :In ambele situatii exploatarea presupune costuri lunare pentru citire si calcul de catre firma autorizata ANRE.

7.Management de situatie: In ambele cazuri fiecare condominiu are particularitatile sale ,de aceea inainte de instalare trebuie consultata o persoana cu experienta in domeniul exploatarii sistemelor de repartizare a costurilor pentru a evita situatiile nedorite.

8.Verificarea periodica a aparatelor :In cazul distributiei orizontale contoarele de energie termica se verifica periodic la 4ani.Costul aferent verificarii in luna mai2023 este de 600-800lei/aparat , la care se adauga costul inlocuirii aparatului in cazul in care acesta este defect. In cazul distributiei verticale repartitoarele nu sunt incluse in lista mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic,deci nu este necesara verificarea periodica.