postheadericon Repartizarea caldurii in blocurile necontorizate

REPARTIZAREA CALDURII IN BLOCURILE NECONTORIZATE

Din constructie , blocurile au fost proiectate astfel incit toate apartamentele sa beneficieze de acelasi confort termic . Principiul de proiectare a fost confort egal pentru toate apartamentele indiferent de consumul de caldura . Astfel la apartamentele defavorizate ( ex. spre nord , ultimul etaj , pe colt , etc ) s-au prevazut din proiectarea blocului calorifere cu puteri mai mari, astfel incit confortul ( temperatura interioara ) sa fie la fel ca in celelalte apartamente ( la care s-au prevazut calorifere mai mici ) . Principiul dupa care se plateste caldura in Romania este: la confort egal , plata egala . Astfel s-a impamintenit plata caldurii in functie de suprafata utila a apartamentului ( practic fiecare apartament avind din proiectul blocului acelasi confort , aceeasi temperatura interioara , singura diferenta era suprafata apartamentului ) .

In timp multe dintre caloriferele initiale au fost inlocuite de proprietari cu alte calorifere diferite ca putere fata de cele prevazute in proiectul blocului . In acest fel confortul din aceste apartamente s-a modificat fata de proiectul blocului , aceste apartamente avind un confort mai mare sau mai mic fata de celelalte apartamente care nu si-au modificat caloriferele initiale. De aceea este esential si legal sa se tina cont in calculul caldurii in blocurile necontorizate de modificarile survenite in instalatia de incalzire. Din pacate unele asociatii nu tin cont de modificarile survenite in instalatia de incalzire , realizind repartizarea caldurii tot in functie de suprafetele utile ale apartamentelor , ceea ce aduce mari prejudicii multor proprietari ( practic se creeaza o concurenta intre proprietari :care sa aiba calorifere mai mari si sa consume mai mult - singura reticenta a acestora fiind doar marimea costurilor initiale de cumparare a unor calorifere foarte mari).In acest fel pagubos prin care nu se tine cont in repartizarea costurilor de incalzire de noile calorifere instalate nimeni nu este stimulat sa faca economii , iar costul pentru toate apartamentele se mareste .

In plus unele apartamente s-au debransat de la sistemul de incalzire centralizata , dar au ramas in apartamente coloanele de incalzire care le traverseaza pentru a putea alimenta apartamentele care au ramas bransate . In acest fel o parte din caldura consumata in bloc este consumata de aceste coloane care emit caldura in apartamentele debransate/bransate.

De asemenea o parte din caldura inregistrata de contorul de caldura montat in subsolul blocului este consumata in spatii comune ( subsol , casa scarii , uscatorii , pod , etc ) .

De toti acesti factori - calorifere modificate , pierderi in subsol , consumuri comune , coloane din apartamente , apartamente debransate - este esential si legal sa se tina cont in calculul caldurii in blocurile necontorizate pentru a se face o repartizare corecta a costurilor de incalzire .

In conditiile in care aveti informatiile si datele necesare noi putem efectua repartizarea caldurii tinind cont de factorii specificati.

Un pas in plus il reprezinta contorizarea caldurii , odata cu care  toti acesti factori sunt luati in calcul si in plus, prin masurarea si posibilitatea de reglare a caldurii, fiecare apartament are stimulentul de a economisi .

 

 
000webhost logo